Schoonmaakunit van Provalu bestaat 12,5 jaar

Deze maand is het 12,5 jaar geleden dat Provalu (voorheen MareGroep) startte met het aanbieden van schoonmaakdiensten. Zowel de medewerkers als de Schoonmaakunit zijn enorm gegroeid in deze jaren. 

Februari 2023

Goede kwaliteit door korte lijnen

“Het komt natuurlijk weleens voor dat zaken niet helemaal perfect verlopen”, vertelt de coördinator Facilitaire zaken. “Maar door korte lijnen met de leiding wordt dat altijd snel opgelost. We laten jaarlijks een onafhankelijke kwaliteitscontrole uitvoeren en het resultaat is tot nu toe altijd goed. Dat vieren we dan met een taart, samen met de schoonmakers, diegene die zich hiervoor dagelijks inzetten. Ook al zijn de medewerkers in dienst van Provalu, zij horen helemaal bij ons team!”

Schoonmakers kunnen een erkend SVS-vakdiploma behalen

“Schoonmaken is een vak,” vult Angelique aan. “Elke dag stimuleren wij onze medewerkers om zichzelf te ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zo heeft op dit moment 60% van onze medewerkers een erkend SVS-vakdiploma op zak. Een aantal medewerkers kan nu zelfs met speciale schoonmaakmachines werken. Ook de leiding volgt diverse opleidingen om de laatste kneepjes op schoonmaakgebied te beheersen en hierdoor de juiste aansturing te kunnen geven.”

Voldoende werk door creatief denken

Tijdens de lockdowns in de afgelopen jaren werden er minder ruimten gebruikt in verband met thuiswerken. Dat zorgde voor een uitdaging bij het team van Angelique: “En toch is het gelukt om iedereen aan het werk te houden. We zijn er creatief mee omgegaan en hebben de focus verlegd naar andere taken, mede op verzoek van de klanten. Tegelijkertijd hebben we in deze periode ook veel nieuwe klanten erbij mogen krijgen. Een schone werkruimte is juist in de coronaperiode heel belangrijk geweest en men zag de noodzaak hiervan. Dat kunnen wij alleen maar onderstrepen!”

Een vak apart

Het team van de Schoonmaakunit zet zich dagelijks in om schoonmaakwerkzaamheden te faciliteren en daarmee de waarde van werk mogelijk te maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook investeren in deze manier van werk? Neem gerust contact op met Angelique van der Veld via angelique.vd.veld@provalu.nl.

Eerste klant én unitmanager werken nog steeds samen

Waar er werd gestart op één locatie met tien medewerkers werken nu dagelijks 100 medewerkers op 59 locaties binnen de Kust-, Duin- en Bollenstreek. Reden genoeg om unitmanager Angelique van der Veld te bevragen over de schoonmaakunit die zij al 12,5 jaar runt én de opdrachtgever van het eerste uur, Gemeente Wassenaar, te bezoeken.

Angelique van der Veld, unitmanager Schoonmaak, weet nog goed hoe ze 12,5 jaar geleden begon op 1 augustus 2010. Ze startte in een nieuwe functie als coach-leidinggevende schoonmaak. Haar doel was om een schoonmaakafdeling op de kaart te zetten binnen het latere Provalu. Dat is duidelijk gelukt.

Gemeente Wassenaar: opdrachtgever van het eerste uur

Gemeente Wassenaar is opdrachtgever van het eerste uur. Het startte met een pilot voor het schoonmaken van het gemeentehuis en raadhuis De Paauw. Astrid Spring in ’t Veld is coördinator Facilitaire Zaken en was toen ook al verantwoordelijk voor het facilitymanagement binnen de gemeente. Op verzoek van de toenmalige wethouder Pim van der Locht heeft zij samen met onze medewerkers de schoonmaak in Wassenaar opgezet. “Tijdens een pilot zijn er statushouders ingezet die door de jobcoaches van MareGroep werden aangestuurd onder begeleiding van een schoonmaakbedrijf. Deze begeleiding beviel goed en de samenwerking kon al snel worden vastgelegd.”

Van 1 naar 59 locaties

Na dat eerste pilotjaar bij Gemeente Wassenaar zijn er steeds meer schoonmaaklocaties bijgekomen. Inmiddels werken er 100 medewerkers op 59 locaties, waaronder gemeentehuizen, sportlocaties of een gebouwencomplex. Een indicatie dat het werk naar volle tevredenheid wordt uitgevoerd. Binnen Gemeente Wassenaar zijn er nu zelfs 6 locaties die kunnen rekenen op het schoonmaakpersoneel van Provalu. Zo is de eerste klant van de schoonmaakafdeling nu een ware ambassadeur geworden; Astrid haalt zelfs anderen die nog twijfelen over de streep voor Provalu.

“Mooi om groei te zien” 

Wat dit project zo mooi maakt? Astrid geeft aan dat het vooral mooi is om de persoonlijke groei en ontwikkeling van de schoonmakers te zien. “Het is mooi om mensen langzaam uit hun schulp te zien kruipen. De bescheidenheid, waarbij ze eerst bijna niks durven te zeggen en/of je niet durven aan te kijken, gaat na verloop van tijd over in een vrolijk ‘goedemorgen’. Er zijn medewerkers die al langer dan zeven jaar bij de gemeente Wassenaar werken. Voor ons is het team niet meer weg te denken. Daarnaast is het leuk om te zien welke professionaliseringsslag er op schoonmaakgebied is gemaakt in al die jaren.”

Vind samen met Provalu werk dat bij je past en krijg weer grip op je toekomst

Bekijk ook deze berichten

Jaaroverzicht 2023

Provalu heeft in 2023 een mooi jaar achter de rug en daar willen wij u graag in dit jaaroverzicht een doorkijkje in geven.

Administratief werk

Cyber Security training vult SROI verplichting in

Wat als je merkt dat medewerkers steeds vaker met cyber criminaliteit te maken krijgen en een cyber security expert een SROI verplichting heeft? Onze SROI adviseur vond een manier om deze twee uitdagingen te bundelen door de cyber security expert een training te laten ontwikkelen voor de medewerkers van Provalu.