“Ik voel mij hier helemaal thuis” vertelt hij. “Door Femke van Kampen (adviseur van Provalu) ben ik op deze plek gekomen en nu wil ik hier nooit meer weg. Daarvoor werkte ik bij een bedrijf dat onderdelen maakte voor verfmachines en had ik nooit gedacht als boer te gaan werken. Maar eigenlijk is het niet zo gek, want mijn opa was ook boer van beroep.”
Ed geeft ons een rondleiding over het terrein van de boerenfamilie en dat terrein is behoorlijk groot. Met zo’n 170 koeien op stal, een boerderijwinkel, melktappunt, camping, kippen (met verse eieren), is er altijd wat te doen. Zo is Ed hier vijf dagen per week (32 uur) aan het helpen met allerlei klussen. De boxen moeten worden schoongehouden, de koeien moeten rustig naar de ‘melkstraat’ en zo zijn er nog veel meer taken die Ed uitvoert.
“Je hoeft niet alles op school te leren. In de praktijk leer je het vanzelf als je mee werkt.”
Tijdens de rondleiding merk je dat Ed veel kennis van het boerenleven heeft opgedaan in de jaren dat hij op de boerderij werkt. Hij vertelt over de verzorging van de koeien, het onderhoud van de stallen en hoe het leven op de boerderij eruit ziet.
“Je hoeft niet alles op school te leren. In de praktijk leer je het vanzelf als je mee werkt” vertelt Ed. En dat is natuurlijk helemaal waar. “Binnenkort ga ik een cursus volgen over koeien. Daar heb ik zin in, want dan kan ik weer nieuwe dingen leren”.
Verse eieren, melk, kaas of aardappels; het is er allemaal!
Met veel enthousiasme laat Ed ook even het winkeltje zien van de Willemshoeve. “We verkopen hier verse eieren, melk, kaas en aardappels. Je kunt het makkelijk betalen via een Tikkie of contant en hebt dan lekker vers eten voor minder geld dan het kost in de supermarkt.”
De melktap verdient zeker een tip. Want de melk is niet alleen vers, het is ook nog betaalbaar en je steunt direct de boer. “Je kunt een fles kopen die je iedere keer kunt komen vullen” legt Ed uit. “Lekkere verse melk!”